Är du svensk?!

Brunabönan

 

Monolog:

Är du svensk?! ...mitt liv som  adopterad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du svensk?!

 

Är du svensk?! är en monolog skriven och framförd av mig Mia Barlöv.

 

Monologen är skriven utifrån mina egna upplevelser som adopterad från Etiopien och uppvuxen i Sverige under -70 och -80 talet.

 

Som 8månader baby kom jag med ”stålstorken” till Arlanda en varm Augustidag 1970.

 

Jag kom till ett homogent 70-tals Sverige fyllt av människor med rågblont hår och blå ögon, tapeterna var bruna med blommor, golven var täckta heltäckningsmattor och alla drack mjölk.

 

I detta Sverige växte jag upp med min bruna hud och mitt stora svarta burriga hår.

 

Med väl avvägd mix av alvar och humor tar jag med publiken på en känslofylld resa genom mitt liv.

 

Är det viktigt var man kommer ifrån eller vem som har fött oss?


Räcker det att gilla ljusa kök, öppna planlösningar och dalahästar för att bli accepterad?


Är mitt hår verkligen som ett Kinderägg…tre önskningar i ett?


Röster om monologen Är du svensk?!


”I föreställningen Är du svensk?! gör Mia Barlöv ett humoristisk och fint porträtt av en ung människa utifrån sin egen upplevelse av att vara adopterad och svart i Sverige på 70- talet men som är relevant än idag.. En perfekt föreställning, i det lilla formatet, att ha som underlag för vidare diskussion om utanförskap, adoption och identitet.”

Nina


”Monologen ”är du svensk” är en mycket sevärd föreställning som gav upphov till både skratt och eftertänksamhet om livet som adopterad. Pjäsen är inte bara viktig på grund av sitt tema utan väcker även frågor om utanförskap i livet som allmänhet.”

Maria ”Mia Barlövs föreställning ”Är du svensk?” går rakt in. Jag blir rörd och arg på samma gång. Slås av att    kommenterar om etnicitet rör sig på hela skalan, från det övertydliga till det sublimt underförstådda. Ämnet är angeläget och aktuellt. Barn i olika åldrar bör se föreställningen liksom vi vuxna. Gärna tillsammans eftersom vi på allvar MÅSTE prata om människosyn och bemötande. ”

Helene,


”Jag har sett Mias föreställning flera gånger och rekommenderar den varmt. Den är sevärd av flera anledningar. Först och främst är Mias prestation enastående, sedan är föreställningen så allmän så alla känner sig träffad av den. Den är fri från pekpinnar vilket också gör den extra sevärd. Åhöraren får ett stort tolkningsutrymme och alldeles unik upplevelse.”

Nan 

 

 

 


 

 

 

För beställning av Är du svensk?!:

 

Tid: 30 min + tid för frågor och diskussion

Vid intresse: se "kontakt"

 

 

 

För info om när och var monologen spelas se min facebooksida nedan

Bildgalleri